Da jeg var 9 år, overtog jeg min mors modelteater, som havde stået ubrugt i en kælder 30 år. I 2014 genoptog jeg interessen full-time sammen med mine børn, Sophia og Jacob, der dengang var hhv. 6 og 11 år. Det blev nærmest en besættelse, og der kom både en forestilling, en bog, en dokumentarfilm og en tv-serie ud af (se en lille teater her og her).
Hvad er modelteater?
Kort fortalt er modelteater (også kaldet papirteater) et stort teater sat ned i størrelse. Figurer og kulisser er af pap, men lys og lyd være fuldt på højde med et stort teater. Traditionen stammer primært fra Tyskland og kom til Danmark i 1800-tallet. I 1880 tog den danske litograf Alfred Jacobsen initiativ til at etablere en dansk modelteatertradition, der efterhånden udviklede sig til en af verdens smukkeste og mest komplekse. ’Danmarks ældste hobby’ fortsatte til 1980’erne, og i dag er den næsten væk.
Kreativitet
Mange kulturpersonligheder er begyndt med modelteater. I vores del af verden f.eks. Henrik Ipsen, H.C. Andersen, Ingmar Bergmann, Preben Harris, Jytte Abildstrøm, Søren Piilmark, James Price, Ghita Nørby, Ingolf Gabold, Nikolaj Hübbe, Michael Mouritzen, Kasper Bech Holten, Michael Schønwandt og Knud Romer.
På et modelteater kommer alle slags kunst, håndværk og ingeniørskab nemligi spil, så det er nok ikke tilfældigt, at mange med modelteaterbaggrund endt med meget vidtfavnende færdigheder og karrierer. Modelteater træner nemlig ikke blot alle dele af teateret, men også alle dele af hjernen.
Dannelse
Modelteateret udspringer af den danske Guldalders tanker om skønhed, poesi og personlig udvikling. Modelteateret kunne også gøre det ud for dannelsesrejsen, for teaterstykkerne foregik ofte i udlandet i en fjern fortid, og forestillingerne var baseret på kendte forlæg.
Litografi
Dengang brugte man for det meste stenplader, når man skulle trykke i store oplag (litos = sten, grafô = jeg skriver/tegner). Man kunne kun trykke én farve ad gangen, så det var litografens opgave at omsætte kunstnernes akvareller til mange forskellige sten (op til 18 stks. for hvert ark). Modelteaterkulisserne fra den gang er ufatteligt smukke, og bare at sætte dem på scenen i dæmpet lys er en fornøjelse.
Aladdin
Fra 2014-16 arbejdede mine børn og jeg på at få forestillingen Aladdin klar. Jeg måtte også gendigte Oehlenschlägers gamle tekst, for den er der ingen, der forstår i dag. Det var en fantastisk tid, men også krævende både at skulle bygge forestillingen op med ny tekst, indspilning, lys, dekorationer, bevægelige figurer osv. – og samtidig lave 12 små film om det.
Hvis du har lyst selv at spille, kan du melde dig ind i Dansk Modelteaterforening, der kan hjælpe dig i gang.